Pageviews vorige maand

donderdag 31 maart 2011

Het Jazzgeno(o)tschap Op-Weule









Het Jazzgeno(o)tschap Op-Weule is ontstaan uit twee cursussen van wijlen Juul Anthonissen in Op-Weule: één in het najaar van 2001 ("Geschiedenis van de Jazz") en één in het najaar van 2002 (‘De grootheden uit de jazz’). Er ontstond een dynamische groep jazzliefhebbers, die een eigen vereniging oprichtte. Binnen het genootschap staat er heel wat op het programma: er worden interessante gastsprekers verwelkomd, er wordt naar elkaars collectie geluisterd of er wordt gekeken naar moderne Dolby Surround documentaires. Deze jazzliefhebbers kennen dan ook heel wat muzikanten en andere mensen uit de muziekwereld en halen die naar Op-Weule. Hier volgt een gesprek met duivel-doet-al Filip Peeters.

Waar staat het jazzgeno(o)tschap Op-Weule voor ?


Filip:
Het Jazzgeno(o)tschap staat voor een groep liefhebbers van jazzmuziek. Zowel mannen als vrouwen. Sinds jaren is er een vaste kern van circa 20 personen, met een voorzitter, een penningmeester en een animatrice die voor de mailings instaat. De leden gaan bijna wekelijks naar concerten en leggen constant contacten met muzikanten. Wij komen de eerste en de derde dinsdagavond van de maand samen in Op-Weule en nodigen minstens eenmaal per maand een gastspreker uit. De spreker kan een muzikant, een fotograaf of een beeldend kunstenaar zijn, zolang er maar een link is met jazz. Indien de leden van het genootschap zelf een avond organiseren, werken we meestal rond een thema, bijvoorbeeld ‘pop & jazz’, ‘bossanova’, ‘Italiaanse jazz’ of bijvoorbeeld een avond rond Kurt Weill. Eén keer per jaar gaan we ook een thema-avond organiseren, waaraan iedereen dan meewerkt. Zo gaan we bv rond twee jazzstandards werken. Iedereen brengt dan twee opnames van deze standards mee. “Autumn Leaves”, “Stella by Starlight” of “Body & Soul” zijn voorbeelden van jazzstandards.


Wat wil het Jazzgeno(o)tschap in Brussel en meer bepaald in Sint-Lambrechts-Woluwe bereiken?


Filip:
We willen zowel een ontspannend als een educatief aanbod bieden voor amateur- jazzliefhebbers, niet enkel in Brussel, maar ook in Vlaanderen.
Met amateurs van de jazzmuziek bedoel ik zowel mensen die veel naar concerten gaan of thuis naar jazz luisteren, als mensen die iets meer over jazz willen weten.



Hoe ben jij in de wereld van de muziek terecht gekomen ? Wat is jouw band met jazzmuziek?


Filip:
Negen jaar oud had ik al interesse voor de traditionele Big Band & Dixieland. Vanaf mijn 14de ging ik al naar jazzfestivals, bijvoorbeeld naar het Honky Tonk Festival. Mooie concerten met wereldvedetten pikte ik ook mee. Zo zag ik Ella Fitzgerald en Oscar Peterson samen met Joe Pass live aan het werk, om maar enkelen te noemen.


Wat drijft de leden van het Jazzgeno(o)tschap? Worden er soms mensen lid die naar een activiteit van jullie in Op-Weule geweest zijn?

Filip:

Grootste drijfveer is de passie voor de jazzmuziek. Ik herinner mij een cursus Jazzgeschiedenis uit 2006, waarop een achttal externe personen hadden ingeschreven. Daarvan zijn er twee lid geworden. Ook de jazzconcerten in Op-Weule en de artikels in Vlam hebben al nieuwe lezers opgeleverd.


Hoe zien jullie de samenwerking qua jazzprogrammatie met Op-Weule ? Zit er groeipotentieel in ?


Filip:

Wel, er is een klein werkgroepje met vier leden van het Geno(o)tschap, waaronder ikzelf, en met Rob Theys, centrumverantwoordelijke van GC Op-Weule. Jaarlijks gaan wij met dit groepje aan het brainstormen. We gaan steeds nieuw talent programmeren, nieuwe contacten leggen en uiteindelijk beslissen we wat we gaan doen. Het zou wel fijn zijn om twee maal per jaar een jazzconcert te doen, voor de continuïteit van voor- en najaar.


Nog een boodschap voor de lezer?


Filip:
Ja, ik zou willen meegeven dat iedereen welkom is in Op-Weule en mag langskomen op activiteiten van het jazzgenootschap.






Jazzgeno(o)tschap Op-Weule

Programma voorjaar 2011


Frank Vaganée, leider van het BJO
Di 15 ma


Gast
Di 29 ma


Gast
Di 26 apr


Sondheim
Di 10 mei


Jazz in Kiev
Di 24 mei


Popsongs in de jazz
Di 7 jun




i: Caroline Heylen (als u in de mailinglist van het Jazzgeno(o)tschap wil)

e: caroline.heylen@numericable.be




i: Filip Peeters (voor alle info over het genootschap)

t: 02/720.34.69, na 19u

e: filippeeters@skynet.be
ism GC Op-Weule
Sint-Lambertusstraat 91
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
02/775 92 00