Pageviews vorige maand

zondag 6 februari 2011

Kunst creëren biedt tederheid en troost

In het kader van de schilderijententoonstelling van Chantal De Schauwer die in Cc Op-Weule zal plaatsvinden van vrijdag 04/03 tot en met zondag 03/04 had Ellen Braet een gesprek met deze opmerkelijke kunstenares.
Chantal De Schauwer werd geboren in Mechelen en behaalde ondermeer een diploma in het Hoger Kunstonderwijs met specialisatie in schilderen en keramiek. Zij werd doorheen haar carrière reeds gelauwerd met talrijke prijzen.

Heeft u een voorkeur voor het maken van schilderijen, pastels of sculpturale keramiek?
Chantal:
Eigenlijk is het net die afwisseling van deze verschillende kunstvormen die het geheel voor mij zo interessant maakt.

Een centraal symbool doorheen uw werk is ‘de kat’ , maar ook ‘het leven’ en ‘geborgenheid’, kan u daarover iets meer vertellen ?
Chantal: Wel, ik heb een enorme passie voor dieren en de kat is het dier bij uitstek dat mij mateloos fascineert. Ze is bijna een mythisch symbool voor me, ik kan me er bijna mee vereenzelvigen. ‘De kat’ biedt me troost. Hoe levendig, speels en gratieus is dit dier niet ? Welke emoties ze bij me losmaakt, dat is moeilijk onder woorden te brengen, maar wel in een schilderij of sculptuur uit te beelden.

Het leven en de oorsprong als thema’s inspireren me ook tot het creëren van kunst. Talrijke beelden van foetussen zijn door mijn handen gekneed tot kunstbeelden. De sensatie die dit met zich meebrengt is wonderbaarlijk. Zowel het symbool van de kat, als thema’s zoals het leven en de oorsprong geven mij een gevoel van geborgenheid.

Welke evolutie heeft uw werk doorgemaakt ?
Chantal:
Laat ik het zo stellen: doorheen de jaren van kunst creëren heb ikzelf een hele evolutie doorgemaakt. Dankzij het proces van kunst creëren ben ik een rijpere en wijzere persoon geworden.

Zou u al een tipje van de sluier kunnen lichten over welke schilderijen u zal tentoonstellen in Cc Op-Weule ?
Chantal:
Ik zou graag alle thema’s die we in dit artikel besproken hebben opnemen in deze schilderijententoonstelling. Ik ga in ieder geval zeker enkele van mijn schilderijen van poezen tentoonstellen en ook een werk dat een jong koppel uitbeeldt.

U bent ook steeds welkom in de lees- en werkruimte van Chantal De Schauwer na telefonische afspraak op 015/55 29 28 of 0496/ 72 95 92

“ Het werk van Chantal De Schauwer spreekt over leven met uitersten, boeiend, maar ook triest. In haar werk spreekt zij over thuiskomen en dwalen, het kleine meisje en de vrouw, over oorsprong en leven naast heengaan en dood.”Gazet Van Mechelen – 2/04/1996

“ Via haar kunst dragen haar dromen toch bloesems en vruchten…een foetus in een verlicht warm nest, kon het nog maar zo zijn, en dan toch ook weer verder gaan.” Streekkrant Leuven – 1996.

Praktische informatie:
Schilderijententoonstelling Chantal De Schauwer
Van vrijdag 04/03 t.e.m. zondag 03/04/11 in de bistro van Cc Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe tijdens de openingsuren van de bistro:
Zo 10:30 – 13:00
Ma 11:00 – 15:00
Di 11:00 – 23:30
Wo 11:00 – 23:30
Do 11:00 – 23:30
Vrij 11:00 – 23:30
Za: gesloten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten